Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2008 18:50 - Относно блоговете...
Автор: stel Категория: Други   
Прочетен: 2083 Коментари: 3 Гласове:
0



Блоговете особено нашумяха напоследък, но повечето неща в интернет(освен ако не са много добри) са преходни. Blog е съкращение от web log. Блоговете са като визитка на определен човек, като online-лексикон : можеш да изразиш някакви мисли, да напишеш какво те е впечатлило, да напишеш какво те е впечатлило във мислите на някой друг и т.н. За разлика от сайтовете за запознанства (aha.bg,sladur.com,elmaz.com), в блог- сайтовете някой може да ти допадне не само заради снимката си, не само заради факта че изглежда добре и носи хубави дрешки, а заради начина му на мислене. Oбщуването и обменът на информация чрез блога са бързи и ефективни. В блоговете може да бъде качен не само  текст, но и снимки, аудио и видео. Така комуникацията е по-пълноценна.
А защо блогове? Защо просто не поговорим с някой приятел за какво сме си мислили днес, а трябва да го правим в интернет? Заради анонимността? Поради факта че повече хора ще го прочетат? По-скоро заради неизбежната напоследък загуба на живи контакти. Хората започват все повече и повече да висят в интернет пространството.  Вече не само за да си  вършат работа или за да губят свободното си време. И тук идва блогът. Вече не просто си губиш времето, създаваш приятели, установяваш контакти, споделяш мисли и прочие. Донякъде се превръща в  мода. ”- Ето тя/той има блог, а аз не.” Докато се усетиш, вече се е превърнало в мания. И защо не? По-добре това отколкото в някой форум, където недорасли пубери те ругаят,  че не знаеш това или онова за компютрите или за някоя си там игра. Нормално. В истинския свят те са малки и слаби, но седнат ли  зад компютъра,скрият ли се зад своя анонимен ник-нейм те вече са богове. Не могат да бъдат докоснати или наранени. Те са неприкосновенни. Самозаблуждават се че това е истинският, по-добър за тях свят. Докато родителите им се усетят, те вече са зомбита-без никакъв личен живот. Единствените телефонни разговори които водят са със интернет супервайзора им на тема : „Защо по дяволите пак нямам интернет?!?”.-Приятелка ли ?-Какво е това ? В интернет има толкова много порно. - Кино ли ?-Какво е това ? В интернет има толкова много филми/ музика/ игри/ информация и прочие и прочие. Дори в Щатите правиха някакъв експеримент на тема дали може да се живее без да се излиза навън. Отговорът е може. Доставчици ти носят храна и всичко останало, от което имаш нужда. Стига да си започнал експеримента достатъчно нормален, ти трябват едва няколко месеца за да се сбъркаш тотално.
Не казвам че блогът може да те спаси от всичко това (всъщност ако си тръгнал по този път, нищо не може да те спаси). Но поне е една друга алтернатива. Блогът е форма на комуникация, нова форма, типична за информационното общество. 
 Бих предпочела, някой ден децата ми да четат блогове, отколкото да се ровят в сайтове за запознанства и форуми (далеч съм от мисълта,че всички форуми са еднакви) . И все пак,в интернет никога няма да намериш студеното докосване на снега, аромата на планинската сутрин, морската сол по кожата, начина по който те гледа любимия човек......


Тагове:   Относно,


Гласувай:
0




1. marty - Добре дошъл !!!
24.02.2008 21:47
Знаеш ли, когато аз регистрирах блог-а си,
не мислех за мода или че друг има.
Случайно покрай снимки на колега, попаднахме и в блог-а на Инвестор. Тогава хората които пишеха, бяха малко, но публикациите бяха много качествени. За да се напише коментар в някои от тях се изискваше регистрация и аз така си направих мой Блог. После...
Ами пиши-
и ще видиш.
цитирай
2. анонимен - E naprotiv, blogat moje i da ti po...
24.02.2008 21:50
E naprotiv,blogat moje i da ti pomogne,moje i da te spasi,6te te nakara da se zamisli6,ponqkoga da se posmee6.Razledai,poostani malko i togava preceni:))
цитирай
3. dendri - Не го мисли толкова (-:
25.02.2008 13:57
Ще видиш дали ще ти допадне с времето... Добре дошъл
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stel
Категория: Други
Прочетен: 17032
Постинги: 1
Коментари: 3
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930